Ingredients
- BAHAN A :
- 2 biji telur
- 1 cwn susu pekat
- 1 cwn gula halus
- 1 cwn minyak masak
- *1 cwn serbuk koko
- *2 cwn tepung gandum
- *1 s/k baking powder
- *1 s/k soda bicarbonat
- 1 s/k esen vanilla
- 1 s/k cocoa emulco@perisa coklat(x de x pe)
- 1 cwn air panas...
- Bahan bertanda * diayak bersama
- Lapisan Cheese:
- 250gm Cream Cheese
- 1 cwn gula kastor
- 1 biji telur
Instructions
- 1.Cara-cara Menyediakan Kek Coklat :
- 2.Pukul telur bersama gula sehingga gula hancur dan kembang
- 3.Masukkan vanilla + cocoa emulco dan putar sebentar
- 4.Masukkan susu..putar lagi dan masukkan minyak dan putar sebentar.
- 5.Masukkan bahan yg telah diayak…apabila dah sebati masukkan air panas dan kacau sehingga sebati
- 6.Masukkan kedalam loyang yang telah disapu dengan majerin dan alas dengan kertas minyak biar senang nak keluarkan nanti
- 7.Panaskan oven dahulu…boleh dimasak dalam 30-45minit..sehingga atasnye kering untuk letakkan lapisan cheese nanti
- 8.Ambil sedikit adunan tuk buat corak diatas lapisan cheese.
- 9.Cara-cara Menyediakan Cheese:
- 10.Sementara tggu bahan choc. masak sedikit, kita sediakan bahan cheese.
- 11.Pukul cream cheese sehingga gebu.
- 12.Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
- 13.Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati
- 14.Cara Menyediakan Coklat Moist Cheese Cake:
- 15.Selepas 30-45min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi(bila atas kek sudah kering)
- 16.Sudukan cream cheese tadi perlahan2..ratakan keseluruh atas kek
- 17.Paipkan adunan coklat tadi atau blueberry jem atas cheese, & lorekkan ikut suka.
- 18.Bakar lg selama 15 min atau sehingga cheese masak
- 19.Siap
- 20.Biar btul2 sejuk baru potong.
No comments:
Post a Comment